keskiviikko 1. helmikuuta 2012

Ei ole into lopahtanut! Itse asiassa vimmalla koitin neuloa erästä mekkoa valmiiksi, että olisi ehtinyt kirjata kisaan, mutta pitkäksihän se meni. Lisäksi muisti on tehnyt tepposiaan.

Asiaan siis. Mekkokin valmistui, joskin tuppaa valumaan taaksepäin ja on siten vähän ikävä käyttää. Mittailin vielä valmista lopputulostakin, mutta ne olivat ohjeen mukaiset, joten minulta loppui ajatukset, miten korjata tilanne. Ehdotuksia otetaan vastaan, tuota lankaakin on vielä rutkasti jäljellä.
Langassakin oli sellainen hauska piirre, että vähän väliä oli säie tai koko lanka poikki, ja kaunis liuku loppui kuin seinään. Manasin, että jo on kummallista ja ei vaan koskaan ennen, ja itkupotkuparku, kunnes loppiaisena tarkistettiin äitin kanssa, mitä sana "jääk" tarkoittaa. Ylijäämäerä!

Seuraavana valmistui eräs paremmista ideoistani. Oltiin lähdössä lauantaiksi mäkeen (herätys kello 6 aamulla), ja meikähän viksuna likkana keksi siinä klo 21 edellisiltana tarvitsevansa kaulurin. Vimmattu neulominen paksusta langasta, ja kolme tuntia myöhemmin mulla oli kuin olikin kauluri. Ilman nappeja tosin - uhmasin kaikkea järkeä ja kiinnitin kaulurin hakaneulalla mutkamäen ajaksi.

Lisäksi olen tikutellut parit sukat. Toiset miehekkeelle ja toiset iskälle (tämän toissavuoden joululahja, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eikös?). Iskän sukkien kohdalla valaistuin ja oivalsin muutamankin asian sukan kutomisesta. Tosin jos yhden kantapään tekee kymmenen kertaa, niin luulisi siinä jo jotain oppivan ja oivaltavankin!

8 kommenttia:

 1. Kaunis mekko. Mitä tarkoitat että valuu taaksepäin? Tarkoitatko että pääntie hinautuu niskassa alaspäin ja edessä ylöspäin ?
  Yleensä tuo ongelma esiintyy kudotuista kankaista tehdyissä vaatteissa jos pääntie on niskassa liian lähellä kaulaa tai olkasauma on liian takana (eli kädentie on etukappaleella liian korkea). Tähän voi olla toki muitakin syitä mutta nuo nyt ainakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin, edessä hilautuu tuohon kaulaa vasten ja on inhottava.
   Hmm, pitääpä tutkailla noiden neuvojen pohjalta vielä tuota pääntietä. Mietin jo sitäkin, että pysyis varmaan paremmin aloillaan, jos nuo hiat ois tiukemmat.

   Poista
 2. Tutkaile sitä vaatetta päällä siinä asennossa mihin se tahtoo itsekseen luiskahtaa. Eli mihin kohtaan tulee lörppää ja mistä kohtaa kiristää. Tuleeko vetoja jonnekinpäin? Ne kohdat joihin muodostuu lörppä ovat liian isoja (esim jos selkään lapaluiden kohtalle muodostuu vaakasuora ryppy on kaavan selkäosa liian korkea) ja ne kohdat joista vaate kiristää ovat liian pienet (esim jos edessä helma nousee ylöspäin on etukappale liian lyhyt, tämä on yleinen ongelma mm. isorintaisilla kun matka kaulasta vaatteen helmaan on rinnan kärjen kautta suurempi kuin pienirintaisilla). Tarkista mihin kohtaan olkasauma liikkuu. Sen pitäisi olla keskellä olkapäätä sen korkeimmalla kohdalla. Jos se hilautuu taaksepäin sitä pitää kaavassa siirtää hieman etukappaleen puolelle. Tämä tapahtuu siten että etu- ja takakappaleen kaava liitetään olalta yhteen, piirretään uusi olkasauma etukappaleen puolelle (mittaa siirtymän määrä vaatteesta) ja leikataan kaavat irti toisistaan tästä uudesta olkasaumasta.
  Periaatteessa hihojen tiukkuus ei pitäisi vaikuttaa siihen miten vaate muualta istuu jos kaava on oikean muotoinen muualta. Saattaa olla että neule hilautuu vaikka hihat olisivat kapeammatkin.

  VastaaPoista
 3. Katsoin vielä tuota kuvaa ja näyttää sille että sulla on siinä vaatteessa raglahiha, silloin varsinaista olkasaumaa ei tietenkään ole ja vaatteen muokkaus on vähän kinkkisempää, mutta periaatteessa olkasauman siirto tapahtuu silloin samalla tavalla, se vain pitää tehdä molempiin ragla-saumoihin. Eli takakpl, hiha ja etukpl asetetaan rinnakkain (yhteenliimaaminen tuskin onnistuu kappaleiden muodon vuoksi), lisätään takakappaleelle hieman, otetaan vastaava osuus pois hihan takaosasta raglasaumasta (kainalo säilyy muuttumattomana), lisätään sama määrä hihan etuosaan raglasaumaan (kainalo säilyy muuttumattomana) ja otetaan vastaavasti pois etukappaleelta.

  VastaaPoista
 4. On tosiaan raglanhiat niin kuin huomasitkin. Mitähän tarkoitat tuolla lisäämisellä takakappaleelle? Tehdäänkö takakappaleesta siis korkeampi kuin etukappaleesta? Ohjeessa takakappale muotoillaan korkeammaksi kuin etukappale lyhennetyin kerroksin. Sinällään tämä kohta on saattanut mennä itselläni pieleen, sillä en vaivautunut muokkaamaan näitä muutamia kerroksia tiheyteeni täsmääväksi. Kannattipa taas oikasta. ;)

  Kiitokset hurjasti perusteellisista neuvoista. Pitänee tosissaan ottaa tuo uudestaan suurennuslasin alle (kun on hetken sitä saanut käyttää eikä enää niin muista sitä puuduttavaa neulomista ;) ja ihmetellä oikein ajatuksen kanssa.

  VastaaPoista
 5. Tarkoitin siis että kun on takakappaleen kaava niin siihen vinoon raglasauman kohtaan lisätään parisen senttiä korkeutta, sama määrä poistetaan hihan takapuolelta siitä vastaavasta kohdasta ja lisätään etupuolelle hihaa, vastaavasti etukappaleelta otetaan se sama määrä korkeutta pois siitä samasta saumankohdasta. Takakappale siis pysyy samankorkuisena muutoin mutta raglasauma nousee ylemmäs, samoin vastaavasti etukappale pysyy samankorkuisena mutta raglasauma laskee alemmas. Ja hihassa sitten sama homma, takaosan sauma nousee ylemmäs ja etuosan sauma laskee.
  Jos varsinaista kaavaa ei ole niin kaavamuutos tehdään siinä neuloessa niin että lyhennetyt kerrokset aloitetaan takakappaleella muutama sentti myöhemmin kuin alkuperäisessä mallissa, etukappaleella taas vastaavasti lyhennetyt kerrokset aloitetaan aikaisemmin kuin alkuperäisessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mutta syy saattaa tosiaan olla siinä jos et muokannut lyhennettyjen kerrosten kohtaa neuletiheyteen sopivaksi, se on saattanut vaikuttaa siihen mille korkeudelle tai miten vinoon raglasauma asettuu lopullisessa vaatteessa.

   Poista
  2. Saatoin vihdoin ainakin hahmottaa, mitä tarkoitat. Kiitokset rautalangasta! (vai onko tää jo ratakiskoa?)

   Ohjehan meni niin, että ensin tehdään tuo kauluksen joustin edestakaisin koko vaatteen ympärysmitalta. Sileän alkaessa taakse tehdään joitakin lyhennettyjä kerroksia, joista tosin osa ulottuu myös tuonne eturaglansaumaan asti. Kun nuo kerrokset on tehty, posotetaan loppumekko suoraan ympäriympäri, kunnes aivot valuu korvasta tai mekon pituus saavutetaan. Kumpi nyt ensin tulee vastaan.

   Poista